SZÉKELYFÖLD KINCSEI – SÓVIDÉK CSODÁI

Utazás időpontja: 2024.06.24-06.27.

Pályázati azonosító: HAT-KP-1-2023/1-001281

Iskolánk 7. osztályosai a szünidő első hetében Erdélybe utaztak a Határtalanul program keretében. A hét során megismerkedtek a tájegység magyarságának életével, kapcsolatot teremtettek az országhatáron túl élő magyarokkal, erősítették az összetartozás érzését.

A kirándulás első állomása Nagyvárad volt. Itt a csapat betért a Góbé csárdába, egy kultikus magyar helyre, ahol Pápay Zoltán, író, magyarságkutató, nagyváradi helytörténész előadása alapozta meg élményeiket. Betértek a monumentális székesegyházba, amely előtt Szent László gyönyörű szobra áll. Felkeresték a Püspöki Palotát, ahol megcsodálták Szent László koponyaereklyéjét is egy díszes hermában. A következő megálló Erdély kapuja, a Királyhágó volt. Majd a körösfői kirakodóvásárban válogathattak a kalotaszegi hagyományos módon készült kézműves portékák közül. Este érkeztek a Farkaslakán található Muskátli Panzióba, ahol az utazás során megszálltak.

A 2. nap a sóról szólt. A nap első állomásaként körbesétálták Szovátán a Medve-tavat, Európa legnagyobb heliotermikus tavát, ismerkedtek a só különleges előfordulási formáival.
Majd a Böjte Csaba nevével fémjelzett, Szent Ferenc Alapítvány által fenntartott és a nehéz sorsú gyerekeknek otthont, családot adó intézménnyel, a szovátai Szent József Gyermekvédelmi Központba látogattak. Megismerkedtek az alapítvány működésével, az otthon lakóinak életével. Még egy közös focimeccsre is sor került az otthon lakói és a mérai diákok között.
A nap következő állomása a Parajdi Sóbánya volt. 80-100 méter mélységbe ereszkedtek le egy nagy sótömbbe, ahol templom, múzeum, játszótér is található.
Majd Korondon felkerestek egy hagyományos sóvágó műhelyt, ahol megismerhették a parajdi só felhasználásának módjait,és vásárolhattak is a sóból készült termékekből. Szintén Korondon lehetőségük volt egy szakszerű fazekas-műhely látogatáson részt venni, ahol megismerkedtek ennek a nagyszerű mesterségnek minden mozzanatával.
A nap zárásaként Farkaslakán Tamási Áron 2 cserfa között lévő, Szervátiusz Jenő által faragott gránittömbbel jelzett sírjánál, a legnagyobb székely népi íróra, míg Tamási Áron sírja mellett,a Trianon emlékművénél, a trianoni szerződés aláírására emlékeztek.

A 3. napon ismét buszra szállt a csapat és felkereste a csíksomlyói kegytemplomot, és a csodatevő, több mint 500 éves, fából készült Mária szobor elé járult. A kálvária útján, másfél kilométeres kaptatón zarándokoltak a Csíksomlyói-nyeregbe, a híres pünkösdi csíksomlyói búcsú helyszínére. Majd megkóstolták a csíksomlyói Ferences kolostor mögötti réten fakadó forrás, a lakosság kedvelt savanyú ásványvizét, amely vulkáni utóműködés eredményeként jött létre. A túrában megfáradt lábaikat a Barátok Fürdőjében, a feredőben áztatták.

A következő állomás Székelyudvarhely volt, a székely főváros szép főterén és környékén sétáltak. Látták a Vasszékelyt, Orbán Balázs síremlékét, a turulmadaras milleniumi emlékművet, a Tamási Áron Gimnázium gyönyörű épületét  és a Nemzeti szoborparkot.  Itt igazán átérezhették, hogy milyen is otthonunktól több száz kilométerre úgy érezni magunkat, mintha egy másik Magyarországon lennénk.

A 3.- nap utolsó állomása Szejkefürdő volt. Ahol Orbán Balázs sírjához látogattak, melyhez székelykapuk során át gyalogoltak fel a hegyoldalba. Ugyanitt megtekintették a Mini Erdély Parkot, Erdély legújabb csodás látványosságát, ahol szó szerint bejárhatták Erdélyt! A látogatás egy szép sétát jelentett a szejkefürdői hegyoldalban, az Erdély térképét megformázó területen, ahol a valós pontokon láthatták a legfőbb nevezetességek élethű reprodukcióit.

A nap zárásaként a Boróka Néptáncegyüttes látogatott el a diákság szálláshelyére, ahol is nemcsak a bemutatójukat élvezhettük, hanem meg is tanították a gyerekeknek  az udvarhelyszéki táncok alapjait.

A kirándulás utolsó napján, Székelykeresztúton, a Gyárfás-kúriában Petőfi körtefájánál ismerkedtek a helyiek legendájával. Majd Fehéregyházán a Haller Louise grófnő által 1897-ben alapított kis fehéregyházi Petőfi-múzeumnál emlékeztek nagy költőnkre, érzékletes helyi előadás és tárlatvezetés mellett.

A következő program városnézés a várhegyen, Segesvár várfalakkal és bástyákkal körülölelt történelmi központjában, amely 1999 óta világörökségi oltalom alatt áll. Helyi idegenvezető segítségével ismerkedtek az erdélyi szászok világával.

Még következett egy rövid fotószünet Királyhágón. Aztán sok-sok szép élménnyel a tarsolyában hazautazott a csapat.