Farsangi projekthét a Tarnamérai Általános Iskola 2. osztályában 2021.02.08 – 02.12. között

  Osztályunk, már második éve a Jenaplan oktatási-nevelési módszer szellemében tanul, tevékenykedik. A módszer 4 fő művelődési alapformája: a beszélgetés, munka, játék és az ünnep. A munkához kapcsolódnak a projektek, amelyeket a 4 évszak köré csoportosítva szoktunk megtervezni és megvalósítani. A projektoktatás különféle képességeket és készségeket fejleszt a tanulókban: információgyűjtés, az információk szelektálása, az együttműködés, türelem, önfegyelem, egymás segítése, közös szereplések igénye…
A téli projekthez a farsangot választottuk, ahol a vidámság, móka, kacagás, télbúcsúztatás, a tél elűzésének előkészítése volt a cél.
Szerettük volna felidézni a feledésbe merült hagyományokat, népszokásokat. Az alkotások, maszkok készítésének időszaka volt ez.
Farsang napja egész nap más. Ezen a napon senki sem szomorkodik: megnyílik a móka nagy tárháza: játék, kacagás, önfeledt gyermeki mulatozás.
 
[print_gllr id=793]
 
Nagy készülődés vette kezdetét a 2. osztályban. Először is megbeszéltük, hogy milyen „ünnep” következik, hogy hogyan szokták ezt ünnepelni országszerte. Elterveztük, hogy mi mindent fogunk előkészíteni erre a mókás időszakra. Már az elején elkezdtük az álarcok készítését. Hajtogattunk és ragasztottunk is bohócot. A gyerekek aktívan részt vettek a kézműves tevékenységekben, élvezték az új technikákat. A lehetőségek határtalanok voltak előttünk. Még matematikai síkidomokat is segítségül hívtunk egy bohócarc megrajzolásához.
Az előkészület időszakában nagyon sokat játszottunk, mozogtunk. A játék a gyerekek legbölcsebb tanítója, amely során más területekről is szerezhetnek ismereteket.
A jó hangulatot a zenehallgatás teremtette meg, majd az azt követő játék. A tánc bevonásával farsangi táncot tanultak meg a gyerekek. Nagyon jól érezték magukat, teljesen felszabadultan élvezték a mozgást és a zenét.
A farsang jeles napjait feldolgozó feladat újdonság volt számukra, érdeklődéssel fordultak felé.
A hét zárásaként- a pandémia miatt- szűk körben, csupán a 2. osztályosok részvételével farsangi bált rendeztünk, amit az iskola minden osztálya megtartott, osztályszinten. A gyerekek mókásabbnál mókásabb jelmezt öltöttek fel. Elűztük a telet, remélve, hogy hamarosan a tavasz bekopogtat hozzánk.
A projekthét sikeres volt, a fejlesztési célokat megvalósítottuk. A gyerekek nagyon sok tapasztalatot szereztek. A közös élmények által még közelebb kerültek egymáshoz. Úgy láttuk és éreztük, hogy ilyen közös élményekre továbbra is szükség van ebben a rohanó világban. A szülőktől sok segítséget kaptunk, fánkot, tortát sütöttek, amivel minden gyereket megajándékoztak. Sajnos, személyes jelenlétükre most nem volt lehetőség, de gondolatban velünk ünnepeltek.
A gyerekek véleménye alapján elmondhatjuk, hogy egy tartalmas, sokoldalú és hangulatos hetet zárhattunk.
Juhász Emőke
Osztályfőnök