Természeti Fotókiállítás megnyitó ünnepsége

Iskolánk életében örömteli esemény zajlott. Lehetőséget kaptunk Jakab Tibor fotóművész nagyszerű képeit bemutatni egy vándorkiállítás keretében.
Vendégeink voltak Szabó Zsolt úr a térség országgyűlési képviselője, aki egyben a kiállítás fővédnöke. Tímár László Tarnaméra polgármestere, Ballagó Zoltán az Egri Tankerületi Központ igazgatója.
A kiállítás megnyitó ünnepségén először Kassáné Dér Gizella az intézmény igazgatója köszöntötte a jelenlévőket, majd a következő gondolatokat osztotta meg a résztvevőkkel.
” David Attenborough a világ legismertebb angol természettudósa, dokumentumfilmek, ismeretterjesztő televízióműsorok úttörője ragyogóan megfogalmazta természettel kapcsolatos emberi feladatainkat:
„ A természet változik. És mi teljesen függünk ettől a változó világtól. Ez biztosítja az élelmünket, a vizet és a levegőt. Nincs ennél nagyobb értékünk, muszáj megvédenünk. A mi felelősségünk minden tőlünk telhetőt megtenni azért, hogy egy olyan bolygón éljünk, amely nemcsak nekünk, hanem minden földi életnek otthont ad. A természet világa sem nem végtelen, sem nem sebezhetetlen. Kíméletre és védelemre van szüksége.”
Valóban ahhoz, hogy élhető körülmények között éljük le életünket, nekünk embereknek sokat kell tennünk azért, hogy megvédjük a természetet.
Ezért a tanévek során iskolánkban Egészségnapot tartunk, gondoskodunk a téli madárvédelemről, a Föld napjára rajzversenyt és hulladék anyagokból újra hasznosítási programot szervezünk, kitakarítjuk környezetünket, bekapcsolódunk a Happy hét feladataiba, Madarak, fák napjára vetélkedőt szervezünk, tavasztól őszig az iskolakertben növényeket ápolunk.
Külön örülünk annak, hogy a mai nappal Jakab Tibor nagyszerű természetfotóin keresztül megismerkedhetünk a Kincsem-tavak gazdag elővilágával. Nagy szeretettel köszöntöm, és gratulálok a kiállítási anyaghoz és ahhoz a sikerhez, amit a kiállított anyaggal elért a vándorkiállítás során.
A Kincsem-tavak, a néhai hatvani cukorgyári-tavak örököse, ahogyan azt a nevében is hordozza, felbecsülhetetlen természeti értékeket rejt magában. A kiállítás célja, a fotóművész természetfotóin keresztül különböző évszakokban bemutatni ezeket a kincseket, az itt élő növény- és állatvilágot, különösképpen a páratlan vízimadár életközösséget.
A Kincsem tavak mesterségesen létrehozott vizes élőhelyek, viszont természetközeli állapotuknak köszönhetően nagyszerűen beleillenek a Zagyva menti mocsarak és tavak által alkotott ökológiai folyosóba.
2014-ben megtörtént a Kincsem-tavak helyi védetté nyilvánítása, 2015-ben egy pályázatnak köszönhetően az ÖKO-PLAN Tájvédelmi és Környezetvédelmi Egyesület jelentős természetvédelmi fejlesztést valósított meg a területen.
Most a fotókiállítás alkotásai lehetővé teszik azt, hogy a jelenlévők és a majdan idelátogatók részesei lehetnek a Kincsem-tavak felbecsülhetetlen természeti értékei megismerésének Ezek a fotók nagyszerűen megőrzik a természeti értékeket az elkövetkező generációknak. Köszönjük a lehetőséget.”
Ezt követően iskolánk 3. és 2. osztályos tanulói a természet világa című előadással örvendeztették meg a közönséget.
Majd Szabó Zsolt országgyűlési képviselő úr megnyitotta a kiállítást, melynek keretében érdekes előadást tartott a képeken látható, természet által megfestett Kincsem-tavak élővilágáról.
Végül a kiállítási anyagot megtekintettük. Igazi élmény volt a jelenlévők számára.
Jakab Tibor fotóművész nagy érdeklődést keltő előadást is tartott a gyermekeknek a természetről, munkájáról.
Felvetődött egy fotószakkör indítása is a nagy érdeklődésre való tekintettel.
A vándorkiállítást 12.22-ig bárki megtekintheti iskolánk aulájában.
Szeretettel várjuk az érdeklődőket!