Barangolás Szlovákiában…

Határtalanul – Barangolás a Szepesség és a Kárpátok vadregényes tájain

Egy utazás mindig számtalan élménnyel gazdagítja az utazót. A Tarnamérai Általános Iskola 7. osztályosainak felvidéki utazása az átlagosnál is több érdekességet, izgalmat, felejthetetlen élményt jelentett a kiránduláson résztvevő gyermekek és kísérőik számára. Hiszen olyan helyszínekre látogattak el, melyekről történelem, irodalom, vagy akár földrajz órákon már sokat hallottak.
Kassa, Lőcse, Késmárk, Betlér, Szepesi vár, Poprád, Tátralomnic mostantól már nemcsak ismerősen csengő településnevek, hanem olyan helyszínek, amelyekhez személyes tapasztalat köti a nebulókat. Mostantól már nem okoz gondot felidézni történelem, földrajz órákon a Rákóczi család, a szabadságharc, a Szapolyaiakhoz köthető események, helyszínek vagy éppen a magashegységek formakincsének jellemzőit, hisz csak gondolatban vissza kell térni kirándulásunk csodálatos állomásaira.
Persze ennél sokkal többet adott a kirándulás. Megismerkedtünk a Szepsi Magyar Tannyelvű Alapiskola kedves tanáraival és tanulóival. Betekinthettünk az itt tanuló diákok életkörülményeibe.
Megtapasztalhattuk, hogy a határon túl mennyi magyar él, és azt is, hogy számukra mennyire mást, mennyivel többet jelent a magyar nyelv, a magyar kultúra.
A 4 napos kirándulás élményei, benyomásai sokáig velünk maradnak, sok közülük mindvégig elkísér bennünket.

 1. nap: Reggel 6.30-kor iskolánk elől, igazolvány ellenőrzés után indultunk 4 napos kirándulásunkra. Első állomásunk Szepsi volt, ahol a helyi Magyar Tannyelvű Alapiskolát látogattuk meg. Itt betekintést nyerhettünk az iskola életébe, a tanulók nehéz családi körülményeiről egy videót néztünk meg, közös beszélgetésünket kis műsorunk előadása követte. Majd a helyi néprajzi múzeumot néztük meg. Utunkat Kassán folytattuk. Óvárosi sétánk során megnéztük a rodostói házat, amely II. Rákóczi Ferenc törökországi emigrációjának állít emléket. Bejártuk a kassai dómot, ahol megkoszorúztuk Rákóczi fejedelem szarkofágját. Jártunk a Miklós-börtönben is. Kassa után következő állomásunk Szepes vára volt. A Világörökség részét képező monumentális építmény bejárása hatalmas élményt jelentett a diákoknak.
  Este megérkeztünk Szepesváralján található szállásunkra.
 2. nap: Reggeli után Poprádra indultunk. Bejártuk a hangulatos kisváros központját, megnéztük a Szent Egyed plébániatemplomot, és a templom harangtornyát.
  A következő úti célunk a Tátra híres üdülőhelye, Tátralomnic volt. Az itt található Kárpáti Múzeum megtekintése felejthetetlen élményt nyújtott a csoportnak. A kiállítások segítségével megismerkedhettünk a Tátra élővilágával, néprajzával, történelmével.
  A múzeumlátogatás után a legmagasabban fekvő tátrai üdülőhelyhez, a Csorba-tóhoz érkeztünk. Körbe sétáltunk a tó körül, megnéztük a Szentiványi József emléktáblát, majd utunkat a Poprádi-tó irányába vettük. A tátrai túra kihívást jelentett az alföldi gyerekseregnek, de mindenki teljesítette az útvonalat. Szemerkélő esőben, kissé átfázva érkeztünk meg a Poprádi-tóhoz, ahol egy meleg tea elfogyasztása után megnéztük a Tátra áldozataira emlékeztető szimbolikus temetőt.
  Majd visszasétáltunk a buszunkhoz és a szállás felé vettük az irányt.
  Ez a nap volt fizikailag a legfárasztóbb, de ennek ellenére a legemlékezetesebb is.
 3. nap: A reggeli után ismét buszra szálltunk és Késmárkra utaztunk. Városnéző sétánk egyik állomása az evangélikus templom volt, ahol megkoszorúztuk Thököly Imre sírját. Majd a másik evangélikus templom gyönyörű díszítését is megcsodáltuk.
  A következő úti célunk Csütörtökhely volt. A település szélén álló Szent László plébánia templomba látogattunk el. A Szapolyai-család által kibővített gótikus kápolna megcsodálása után Zsigrára utaztunk. A Csáky família romantikus kastélya ma egyrészt múzeum, másrészt pszichiátriai otthon. Az egyik itt élő fiatal vezetett minket végig a kastélyon és a gyönyörű angolkertben. A nap további részét a Szlovák Paradicsomban töltöttük. Kalandos túrát tettünk ebben a 20 ezer hektáros vadregényes nemzeti parkban. A Tamásfalvi-kilátó szépséges sziklateraszán páratlan kilátás tárult elénk.
  A tartalmas nap végén megkóstoltuk az isteni juhtúrós sztrapacskát.
 4. nap: Reggeli és csomagolás után elbúcsúztunk szállásadóinktól és ismét buszra szálltunk.
  Ellátogattunk a Világörökség részét képező Lőcsére. A reneszánsz stílusban épült városházán megtekintettük a Szepesi Múzeumot, fotókat készítettünk a város fő terén található szégyenketrecnél. Megismerkedtünk a lőcsei fehér asszony történetével. Majd az egykori Magyarország egyik legszebb templomába, a Szent Jakab-templomba látogattunk.
  Utunk utolsó állomása Betlér volt. Megtekintettük az Andrássy-kastély bámulatos berendezését, majd szabadon sétáltunk a kastély romantikus parkjában.
  Az esti órákban felejthetetlen élményekkel megpakolva érkeztünk haza Tarnamérára.A 4 napos kirándulás élményei, benyomásai sokáig velünk maradnak, sok közülük mindvégig elkísér bennünket.

Juhászné Zaja Mónika, osztályfőnök

Tarnaméra, 2019.09.30.